Pozvánka na výstavu do Galerie U Kellerů v Radnicích - Antonín Odehnal

Zveřejněno: 27. 8. 2021, zapsal: Vedení muzea a infocentra, přečteno: 654x

Antonín Odehnal, grafik a tvůrce poštovních známek, se narodil 15. 4. 1931 ve Skalici nad Svitavou a zemřel 20. 4. 2017 v Brně.

V učilišti 1. brněnské strojírny se vyučil se soustružníkem kovů. Teprve pak absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně (1949−1953), která mu dala tak dobré zá-klady výtvarné práce, že po přihlášení na pražskou AVU byl přijat na první pokus. Zde pod vedením V. Silovského a jeho asistenta Ladislava Čepeláka zcela pronikl do tajů grafického oboru. Na SUPŠ do Brna se vrátil v roce 1963 již jako pedagog. Vyučoval fi-gurální kreslení a od r. 1986 vedl oddělení užité grafiky.

A. Odehnal ovládal všechny grafické techniky. Byl mistrem dřevorytu, mědirytiny i hlubo-tiskových technik na bázi leptů (akvatinty, mezzotinty a dalších). Pro své studenty vydal dodnes žádané učebnice grafických technik. Sám si grafiky tiskl na svém lisu.

Od prvního exlibris, které A. Odehnal vytvořil u příležitosti svatebního oznámení pro svého bratra, uplynulo mnoho let a za tu dobu jich udělal téměř 300. Počet novoročenek se blíží číslu 90. Rád zpodobňoval na exlibris krajiny, poezii, sport i biblické motivy a do-vedl vytvořit rovněž něžná exlibris pro děti. Důležitou roli hraje v jeho komorní grafice písmo. Novoročenky mívají humorný podtext, zejména ty vlastní s tématem Musíme si pomáhat, když úsměvně odhalují nepříliš lichotivé lidské vlastnosti.

Antonín Odehnal tvořil rovněž volné grafické listy. Jeho motivy krajin lužních lesů jižní Moravy s poezií této přírody i se smutkem zániku, stěžně lodí v mořských zátokách a další motivy, to všechno mohli lidé obdivovat na mnoha autorských i kolektivních výstavách.

Zvláštní kapitolu v jeho tvorbě zaujímají sportovci. Od mládí měl k sportu blízko. Jeho lepty boxerů, zejména ve vypjatých chvílích boje v ringu a únavy po zápasech, jakož i zápasy judistů zaujaly porotu na Mezinárodním salonu grafiky v roce 1992 v Paříži. V silné konkurenci zde získal stříbrnou medaili.

Známá je jeho úspěšná tvorba poštovních známek. Podle jeho návrhu jich vydala Česká pošta čtrnáct. V roce 2005 měl krásnou výstavu návrhů a realizace známek společně s jeho grafickou tvorbou v Poštovním muzeu v Praze, která potvrdila kvalitu jeho známkové tvorby.

A. Odehnal byl dlouholetým členem SČUG Hollar, Sdružení Q v Brně a krátce rovněž SSPE. Je zastoupen ve sbírkách Ná-rodní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně, Moravského zemského muzea v Brně a v dalších galeriích a soukromých sbírkách.

file ico Plakát (663,1 KB) file ico Životopis (224,5 KB) file ico Foto Galerie U Kellerů (8,0 MB)