Pozvánka na výstavu do Galerie U Kellerů v Radnicích

Zveřejněno: 21. 3. 2022, zapsal: Vedení muzea a infocentra, přečteno: 439x

Ladislav Rusek, malíř, grafik, pedagog, básník a skautský činovník, se narodil 28. 6. 1927 v Hrabství ve Slezsku a zemřel 27. 7. 2012 v Olomouci.

Malíř a grafik: Citově a myšlenkově bohaté motivy v jemném grafickém ztvárnění (rovněž v tvorbě exlibris a novoročenek) jsou charakteristické pro autorovu grafickou tvorbu a oprávněně našly od počátku umělcovy tvůrčí cesty početné zájemce z řad sběratelů a organizátorů mnoha výstav jeho grafiky a přinesly také výjimečný počet zasvěcených, souznějících a pou-čených textů o tvorbě Ladislava Ruska. Hned na počátku svého vstupu do početné řady významných českých malířů-grafiků vyvolal umělec zájem i pochopení u uznávaného znalce exlibris, dánského Klause Rödla, jehož rozsáhlá publikace s názvem En tjekkisk grafiker Ladislav Rusek vyšla v Dánsku v roce 1971 a posílila umělcovo přijetí a oblibu v celé sběra-telské Evropě. Následovaly další méně rozsáhlé, ale velmi přínosné rozbory umělcovy grafické tvorby, již realizoval pře-vážně v technice linorytu a suché jehly, z pera V. Křupky, B. Koláře, L. Lamače a mnoha dalších. Od vydání zmíněné publi-kace K. Rödla se umělcovo grafické dílo rozkošatělo a jeho soupisy dávají každému zájemci o uměleckou grafiku množství podnětů. Budiž mi dovoleno říci, že pro mě osobně je zvlášť významné zjištění o neoddělitelném propojení prvků dokonale technicky provedeného, čistého a krásného grafického díla, jehož rukopis je osobitý a dobře rozpoznatelný, s prvky filozofic-kými, meditativními, náboženskými, a často i s projevy autorovy lásky k přírodě. Ostatně sem patří i doslova světově známé a vyhledávané Ruskovy grafické práce a kresby (tužkou či pastelem) se skautskými a sakrálními motivy a prvky.

Znalec výtvarného umění: Tato významná část Ruskova přínosu vychází z jeho pedagogického a výtvarného univerzitního školení u vynikajících umělců a znalců umění (J. Zrzavý, A. Beran, J. John aj.). L. Rusek se stal znalcem, obdivovatelem a vynikajícím vykladačem významných osobností české výtvarné scény, jak na svém někdejším učitelském pracovišti na Univerzitě Palackého v Olomouci, tak i mimo univerzitu svými hojnými mluvenými či psanými projevy. Z nespočetných umělců, jimž krásným slovem a hlubokou myšlenkou skládal svoji poctu (zejména úvodními texty ve výstavních katalozích, pojednáními v odborném, zejména univerzitním, tisku a sugestivními přednesy svých poznatků o díle svých přátel-výtvarných umělců na vernisážích jejich výstav) lze namátkou vybrat umělce-grafiky A. Grmelovou, J. Konůpka, J. Weisera, fotografa M. Stibora aj. Osobně musím vyzvednout autorství jeho unikátních, myšlenkově přebohatých univerzitních skript o vývoji a významu kresby jako výtvarného díla. Je dobré upozornit, že autor ve všech svých mluvených i tištěných textech používá čistý a ušlechtilý jazyk a dosahuje vždy plné srozumitelnosti, odbornosti a přesvědčivosti.

Básník a myslitel: Básnická tvorba L. Ruska a jeho filozofické úvahy jsou plnohodnotným protějškem (tedy ne pouze doplň-kem) jeho výtvarné tvorby. Počet jeho publikací je i pro obeznámeného čtenáře pozoruhodný. Dovolte mi zde připomenout tiché, obětavé a nadšené editorské zásluhy bibliofilů: ostravského L. Čady či olomouckého A. Vodáčka a B. Koláře. Je rov-něž nutno zmínit Ruskovy početné a přínosné morálně výchovné texty pro skautské hnutí.

Autorovi, který žil v Olomouci, se dostalo za jeho tvorbu mnoha poct a ocenění, z nichž lze uvést udělení čestného členství ve Spolku sběratelů a přátel exlibris v Praze v roce 1993 a předání nejvýznamnějších skautských řádů a vyznamenání.

file ico Plakát (258,0 KB) file ico Životopis (17,1 KB)